Kókuszolaj

Furcsán hangzik, hogy egy olyan anyaggal lehetséges legyen fogyni, amely telített zsírsavakból áll, azonban jelen esetben valóban így van: a kókuszzsír 92 %-ban tartalmaz telített zsírsavakat, használata mégis jelentős testsúlycsökkenést eredményez. Hogyan lehetséges mindez?

kokuszolaj

A kókuszzsír "jó" zsírsavakat tartalmaz: a többi étolajjal ellentétben ezek a zsírsavak közepesen hosszúak (más étolajban hosszú szénláncok vannak). A közepes szénláncú zsírsavakat már az 1950-es évek óta használják felszívódási zavarok, epilepszia esetén, mert ezek a zsírsavak segítik az ásványi anyagok felszívódást. Ezeknek a zsírsavak képesek a vékonybélből közvetlenül felszívódni, így a zsíranyagcserében nem is vesznek részt, tehát nem alakulnak zsírpárnává, hanem közvetlenül az izmokba jut el és ott energiává alakulnak.

Nem hízunk tőle, de több energiánk lesz, hiszen a szénhidrátokhoz hasonlóan azonnali energiaforrásként szolgálnak, de a szénhidrátokkal ellentétben ezek nem emelik meg a vércukorszintet. (A kókuszzsír eme tulajdonságát az Angol nemzeti Rögbi csapat is kihasználja, mert nagyban növeli a teljesítményüket is.)

Azt is fontos tudni, hogy a közepesen hosszú szénláncok a pajzsmirigy fokozásában is nagy szerepet játszanak, így gyorsítják az anyagcserét. Ennek köszönhetően a szervezetünk az energiát gyorsabban égeti el, így zsírpárnáink gyorsabban olvadnak le rólunk. A megemelkedett anyagcsereszint következtében a közepes szénláncú zsírok fogyasztása következtében a test a hosszú szénláncú zsírokat is hatékonyabban égeti el.

Azt is fontos kiemelni, hogy egy gramm kókuszzsír sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz grammonként, mint az összes többi étkezési olaj. Általában 9 kcal/grammal kell számolnunk, azonban a kókuszolajnál ez a szám mindössze 0,9 kcal/gramm.

Összegezve tehát: a kókuszzsír zsírsavai nem zsírpárnává, hanem energiává alakulnak, így nem hízunk tőle, ugyanakkor fogyást is elérhetünk vele, mert gyorsítja az anyagcserét, ezenfelül sokkal kevesebb kalóriát is tartalmaz, mint bármilyen más étolaj. És nem is kell megerőltető és önkínzó diétákhoz folyamodnunk, elég ha eddig használt étolajunkat kókuszolajra cseréljük.

Amit most bemutatunk, az ún. "Winarno" eljárás, mely otthon is kivitelezhető és mindössze 10-12 darab kókuszdióra van szükségünk, ha 1 liter kókusztejhez szeretnénk hozzájutni. Hogyan is fogjunk hozzá?

Fontos, hogy nyáron vagy meleg szobában készítsük el, hiszen így a kókuszolaj nem fog megdermedni. Olyan kókuszdiókat keressünk, melyek elég idősek és már csírázni kezdtek. (Azt tudjuk, hogy Magyarországon igen nehéz jó minőségű kókuszdiót beszerezni, így inkább kisebb árusoknál, mint nagy hipermarketekben próbálkozzunk a minőségi diók beszerzésére)

Első lépésként semmi más dolgunk nincs, mint a kókuszdiókat meghámozni, majd lereszelni őket. A friss kókuszreszelékből fogjuk elkészíteni a kókusztejet. Ennek két módja van: a tradicionális eljárásban e kókuszreszeléket kevés vízzel le kell forrázni, majd egy másik edénybe kifacsarjuk belőle a kókusztejet. A modernebb verzió szerint egy speciális préssel ki lehet préselni a kókusztejet a reszelékből. A második esetben kevésbé lesz vizes a nyert anyag és így több tejet is nyerhetünk (10 darab kókuszdióból akár 3-4 liter tejet is) A tradicionális módszerrel egy kicsit pihentetni kell a tejet, hogy a zsírosabb és a vizesebb rész különváljon. (Nekünk a zsírosabbal kell tovább dolgoznunk)

A kész kókusztejet ezután 2 kilogrammos, átlátszó tasakokba tesszük és a fagyasztóban lefagyasztjuk. Ez körülbelül 5 órát vesz igénybe. Következő lépésként megvárjuk míg a kókusztej ismét felolvad, majd egy napig hagyjuk ülepedni. Ha 24 Celsius-foknál magasabb hőmérsékleten áll, akkor a kókusztej szét fog válni ízre (alul), olajra (közép) és kókuszmaradékokra (felül) A vizet könnyen kiereszthetjük a tasakból, a maradék anyagot pedig fél óra forralás után könnyen el tudjuk egymástól választani. Az így kapott olajat szűrjük le többször, amíg egy átlátszó folyadékot nem kapunk. Az elkészült olajat egy tárolóedénybe helyezzük, így még télen is könnyedén használhatjuk.

LIPO+ lapos hasgyógynövény koncentrátum 500ml

LIPO+ lapos has gyógynövény koncentrátum 500ml

Hasra hízol? Puffadsz? Szabd át a legkényesebb testrészt! Azoknak fejlesztették, akiknek kritikus terület a has és a csípő!

Ár: 4690 Ft
Megnézem

Ukko tea Fogyasztóteakeverék 150g

Ukko tea Fogyasztó teakeverék 150g

Mate tea, zöld tea, fahéj, gyömbér, kapor, koriandermag és fodormenta teakeverékével a tartós és hatékony fogyás eléréséért.

Ár: 3490 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!